Mitä eroa on vastamelutoiminnolla ja ympäristönkuuntelulla (kuuleva ominaisuus)?

{image:text}

Vastamelu vai ympäristönkuuntelu?

Haluatko suojata kuulosi, mutta kuulla ympäristön äänet? Usein sekoitetaan keskenään vastamelukuulokkeista tuttu vastamelutoiminto ja kuulonsuojainten ympäristönkuuntelu eli kuuleva ominaisuus. Nämä kaksi on parhaimmillaan kuulijalle hyvin samankaltaisia, mutta toteutustapa on eri ja siksi kuulonsuojaimena toimiessa myös vaatimukset ovat erilaiset.

Ympäristön äänten kuuleminen lisää tilannetitoisuutta ja sen myötä työturvallisuutta. Kuulonsuojaimissa ei ole kyse vastamelutoiminnosta, sillä vastamelutekniikalla ympäristön äänten vaimentaminen tehdään elektronisesti. Kuulonsuojaimissa ympäristön äänet vaimennetaan fyysisesti sulkemalla korva (korvatulppa/kuppisuojain) eli melunlähde eristetään ja kuulet ympäristön äänet tulpissa/kuvuissa olevien ympäristömikrofonien kautta. Siksi usein myös puhutaan kuulevista kuulonsuojaimista. Ulkopuolista ääntä voi säätää, eli sen saa myös kokonaan pois, jolloin käytännössä on jäljellä kuulonsuojain.

Kts. ISOtunesin havainnollinen artikkeli asiasta
ISOtunes - Noise isolation vs. Noice cancellation (englanniksi)

Mihin kuulevat kuulonsuojaimet sopivat?

Ympäristönkuuntelutoiminnolla olevat kuulevat kuulosuojaimet soveltuvat parhaiten impulssimaiseen eli vaihtelevaan ja iskumaiseen meluun, jolloin EN352 hyväksytyissä suojaimissa yli 79/82 dB ylittävät äänet* suodatetaan turvalliselle tasolle. Jos ulkopuolinen melu ylittää tasaisesti 79/82 dB, pysyy ympäristönäänten suodatus koko ajan aktiivisena eikä siinä tilanteesta ominaisuudesta ole käytännössä hyötyä. Tällöin kannattaa ympäristökuuntelu laittaa pois siksi aikaa kun työskentelee sellaisessa ympäristössä.

Kuulevat kuulonsuojaimet toimivat samalla periaattella, oli sitten kyseessä korvatulpat tai kuppikuulonsuojaimet valmistajasta riippumatta.

Kuulevat korvatulpat

Korvatulppien tapauksessa vaimennus saadaan aikaan vain silloin kun korvatulppa on asianmukaisesti ja huolellisesti asetettu korvaan. ISOtunes suojaimissa EN352 mukainen vaimennus saadaan sopivalla memory foam vaahtomuovitulpalla. Muotoiltavia tulppia on pakkauksessa montaa kokoa, jotta löytyisi juuri se itselle parhaiten sopiva ja riittävän vaimennuksen takaava tulppa. Silikonisilla kuusenmallisilla tulpilla ei ole testattua vaimennusarvoa eikä siten EN352 hyväksyntää. Silikoniset tulpat vaimentavat myös ympäristön ääniä ja niitä voi hyvin käyttää suuremman käyttömukavuuden vuoksi silloin, kun varsinaista kuulonsuojausta ei tarvita.

Lisää vinkkejä löytyy ISOtunes sivuilta useimmin kysytyistä kysymyksistä:
ISOtunes FAQ - usein kysyty kysymykset (englanniksi)


Koska bluetooth-yhteydellä olevat korvatulpat ja kuppikuulonsuojaimet ovat ensisijaisesti kuulonsuojaimia, myöskään musiikin äänenvoimakkuutta ei saa kuulolle haitalliselle tasolle. EN352 versiossa tämä äänenvoimakkuus on rajoitettu enintään 82 dB:iin.


* merkistä riippuen joko 79dB tai 82dB, OSHA & NIOSH hyväksytyillä raja-arvo on 85dB.

 

Kuulevat kuulonsuojaimet valikoimassamme: